Plan van aanpak
Conditietraining voor eventing paard en ruiter
Equine Science
Background
De eventingsport was afgelopen jaren de snelst groeiende discipline bij de KNHS. Toch doet de eventingsport nog niet echt mee in de topsport en staat de eventingsport nog in babyschoenen. In Nederland moeten we nog veel leren over het trainen van paard en ruiter.
Eventing is een hele veelzijdige discipline. Het kan gezien worden als een driekamp voor paarden. Eén ruiter en één paard moeten zich als combinatie in drie onderdelen, dressuur, springen en een cross country van hun beste kant laten zien. Aan het eind van de competitie zal de combinatie met de minste strafpunten als winnaar worden gekroond.
De cross country is natuurlijk de publiekstrekker tijdens zo’n wedstrijd. In dit onderzoek zal ik mij ook gaan focussen op de cross country.
De cross is een parcours over een aantal kilometers, die de ruiter in een bepaalde tijd af moeten leggen. Over de vastgestelde afstand van het parcours zijn een aantal hindernissen verspreid. Deze kunnen variëren van een waterbak, een boomstam met een greppel er onder, puntjes, hagen, etc.
Per klasse is verschillend hoe hoog de sprongen staan en hoe lang het cross parcours is(zie bijlage 2). Ook zullen de gemakkelijkste lijntjes in het parcours staan van de lage klasse.
Er wordt veel geroepen dat de klasse B en L te rijden zijn met een gewone basis- conditie voor paard en ruiter.
Conditie is heel belangrijk in de eventingsport. De combinatie moet namelijk ongeveer 5 minuten lang een hele flinke inspanning leveren. Het kan niet
zo zijn dat de combinatie aan het eind van de cross moe word en niet meer kan springen of van moeheid geen concentratie meer heeft.
Er is gelukkig nog geen onderzoek gedaan naar hoeveel ongelukken voorkomen hadden kunnen worden als mens en dier een beter conditie hadden gehad. Dit onderzoek is namelijk on uitvoerbaar. Toch is het algemeen bekend dat als mensen moe worden hun concentratie verslechtert.
The hypothesis.
Als je meer aan je eigen conditie en conditie van je paard doet in de trainingen voor de cross wedstrijd zul je veiliger en makkelijker door de cross heen komen.
Introductie
Het onderzoek zal zich richten op eventingruiters die klasse BB, B of L rijden. Het is niet de bedoeling dat de ruiters ooit hoger hebben gereden. Ik probeer tenminste een groep van 5 proefcombinatie ´s te krijgen. Dit kunnen er meer worden.
General idea’s and theories
Er wordt over het algemeen gedacht dat een B en/of L cross gereden kan worden met een normale conditie van het paard. Hier bedoel ik mee dat er geen speciale galoptraining of conditietraining gedaan hoeft te worden. Dit is de veronderstelling.
Daarnaast word de conditie van de ruiter ook vaak vergeten. Er zijn heel veel ruiters die helemaal niets aan hun conditie doen. Hoeveel ruiters roken voor ze op het paard stappen nog even snel een sigaartje.
Wat er ook vaak gebeurt is dat een ruiter te zwaar is voor haar paard. Veel instructeurs zeggen hier niets van omdat ze dit niet aan willen kaarten. Daarnaast zijn er zelfs instructeurs die vinden dat het niet erg is als een ruiter te zwaar is. Als de ruiter het paard maar niet in de weg zit.
Ik denk dat als de combinatie beide een goede conditie hebben dat zij vloeiender door een crossparcours kunnen komen. Dit zou kunnen beteken dat de combinatie een kleiner kans heeft op ongelukken.
Problem definition
Hoe verbeter ik de algemene conditie van ruiter en paard voor een cross country parcours. Is het resultaat ook dat de combinatie hier door ook een vloeiendere crossparcours rijdt.
Research objective
Het doel van deze studie: om een manier te vinden om de conditie van ruiter en paard te verbeteren tijdens de cross. Daarnaast zullen we gaan kijken of de combinatie hier door ook veiliger door een crossparcours kunnen komen.
Research question
Hoofdvraag:
Hoe kan je de fitheid van paard en ruiter verbeteren?
Deelvragen:
1. Hoe verbeter je de conditie van een ruiter?
2. Hoe verbeter je de conditie van een paard?
3. Wat is een goed trainingsprogramma voor de ruiter?
4. Wat is een goed trainingsprogramma voor het paard?
5. Als de conditie verbetert wordt de combinatie dan ook beter in het rijden van een cross country?
Methodology
Research design
Literatuur onderzoek:
- Literatuur onderzoek over conditie training van mens en paard
- Maken van een trainingsprogramma gericht op de conditie
- Het werven van 5 of meer proefpersonen via advertenties en/of via internet.
Veld onderzoek:
- Een groep van 5 of meer BB, B en/of L combinaties zal getest worden op de conditie van ruiter en paard
- De groep ruiters zal het gemaakte trainingsschema volgen.
- Ik zal waarschijnlijk een 1 keer in de week langs gaan bij de ruiters om te helpen.
- Ik zal de ruiters vragen een schrift bij te houden met wat ze gedaan hebben als conditietraining.
- Aan het eind van het trainingsschema zullen de combinaties weer getest worden.
Data collection
- De conditie van de ruiter word getest door middel van een piepjes test.
- De conditie van de paarden word getest door middel van een hartslag meter op 5 min galopperen op ongeveer een tempo van 460 meter per min.
- Als laatste testen we de combinatie op een parcours van ongeveer 10 crosshindernissen. Deze wordt beoordeeld door een 3 koppige jury via een beoordelingsformulier (bijlage 1)
Data processing
- Het literatuur onderzoek zal omgezet worden in een trainingsschema. Dit is het schema wat de ruiters zullen volgen voor 5 weken.
- De test die we doen worden aan het begin en aan het eind uitgevoerd van het trainingsschema.
- We zullen deze vergelijken en kijken of er verschil is in de conditie van ruiter en paard. Veder zullen we kijken of de combinatie met een betere conditie een vloeiendere cross parcours kan rijden.